Anne-Marijke Spijkerboer over de plaats van Israël in de kerkorde

Hoe verbonden voelen wij ons met Israël?

In de kerkorde van de Protestantse kerk van Nederland staat, dat wij “onopgeefbaar verbonden” zijn met Israël. In een manifest van liberale theologen uit kringen van Op goed gerucht plaatste Jan Offringa hier in het afgelopen najaar forse vraagtekens bij. Volgens hem heeft de kerk helemaal geen Israëltheologie nodig. De kerk is weliswaar ontstaan uit het geloof van Israël, maar vervolgens hebben Israël en de kerk zich ontwikkeld als aparte religies en is onze verhouding met het Jodendom niet wezenlijk anders dan met Islam of Boeddhisme en hoeft die verhouding dus ook niet in de kerkorde vastgelegd te worden. Anne Marijke Spijkerboer, hoewel namens Op goed gerucht bijzonder hoogleraar aan de theologische faculteit van de Rijksuniversiteit Groningen, denkt daar nadrukkelijk anders over en wil dat graag aan ons uitleggen.

Prof. dr. Anne Marijke Spijkerboer in de Thomaskerk (Prinses Irenestraat 34) op dinsdag 12 februari van 20.00 tot 22.00 uur.

Dit bericht is geplaatst in Actueel. Bookmark de permalink.